Masa kecil-kecil dulu, di kampung Bapak siput lokan boleh dikatakan hidangan eksklusif yang boleh didapati pada hari raya sahaja.
Itupun kat rumah tok sidang dan penghulu sahaja yang menyajikan rendang lokan. Pagi-pagi raya lepas solat Aifilfitri, terus cabut bertandang ke situ...hehe..
Masa bujang dulu, Bapak pernah beli lokan RM5 sekilo di Pasar Tani Seksyen 17 Petaling Jaya. Minta Mama buat rendang untuk pagi raya. Lepas kahwin, Bapak perasan kat Pengkalan Balak, Melaka berhampiran kampung Orang Rumah Bapak ada gerai jual lokan. Sekilo RM4.
Masa lalu di Pantai Remis tempoh hari, lokan dijual hanya RM2 sekilo. Kata penjualnya, lokan tersebut didapati di paya bakau berhampiran.
Bapak pun borong sampai 5 kilo, baru RM10. Tapi bila kopek cenkerang baru dapat semangkuk penuh je..
Apapun puas juga makan lokan masak masam manis dan rendang lokan; Orang Rumah Bapak masak.
er.. saya tak berapa makan spesis gini..haha.. =)
ReplyDeletetapi hidangan akhir nampak sedap
gambar terakhir pun baru hidangan sebenar, Nik..heheh
DeleteDI zaman kecik, saya suka ikut emak mencari lokan di hutna paya nipah bertanah selut. Ketika tu akan mengambil peluang mencari buah 'kedabu'. Buah kedabu masam dan sedap dicicah dengan kicap + gula... :)
ReplyDeletefirst time dengar pasal buah kedabu, teringin merasainya...
DeleteKedabu @ berembang mmg byk d skitar sungai paya bkau payau/masin...msam buah tp enak jg...
Deletesedapnyer. tak pernah makan
ReplyDeletelokan memang susah gak nak cari, kekadang je jumpa dijual...
Deletetak pernah makan..hehe
ReplyDeleteKak Kamsiah gi Lumut, x singgah yek? heheh
Deletekt area mn nk.beli yer
ReplyDeletePantai Remis, Perak
DeleteKami mmbekal lokan dlm kuantiti yg byak bgntung jumlah oder n byaran...ratusan kilo hgga tan...sila hubungi...lavender.bizz@gmail.com..
ReplyDelete