Translate

Sahabat Bapak

Monday, January 5, 2015

Sayang Sarawak sungainya sempit...

Setelah mencari dan bertanya penduduk tempatan, akhirnya Bapak sekeluarga sampai ke Restoran Warung Nusantara untuk makan tengah hari.  Restoran yang reka aturnya mengingatkan Bapak dengan restoran Nasi Kandar Ayam Merah (Vanggey) di Jalan Yang Kalsom, Ipoh itu sebenarnya terletak di belakang hotel kami menginap.

Selesai makan dalam pukul 1 tengah hari, ada dua cadangan iaitu pulang sebentar ke hotel untuk menunaikan solat Zuhur atau berjalan kaki ke Kuching Waterfront.

Akhirnya kami memilih untuk meneruskan perjalanan ke Kuching Waterfront sambil melilau mencari masjid atau surau berhampiran untuk menunaikan solat.
Apabila hampir ke tebing Sungai Sarawak,  ayah mertua Bapak nampak dua buah masjid di seberang. Kebetulan kami memang merancang untuk ke seberang untuk membeli kek lapis.

Kami menaiki bot penambang dari jeti berhampiran Hotel Riverside dengan tambang seorang RM1 termasuk Khalish dan Ilhan. Mula-mula ingatkan bot itu dikendali  dengan dayung rupa-rupanya dengan enjin diesel...hihihi
Sampai di seberang kami menunaikan solat jamak, qasar Zuhur dan Asar di Surau Raudzatussalihin, Kampung Boyan, Petra Jaya. Usai, kami berjalan kaki mula-mula ke Mira Cake House kemudian ke Kek Lapis Dayang Salhah.

Waktu itu Mira Cake House menawarkan percuma satu kek lapis bagi setiap lima pembelian manakala Kek Lapis Dayang Salhah pula percuma satu bagi 10 pembelian. Secara purata, harga satu kek lapis di dua-dua kedai tersebut ialah RM1O.

Kek lapis di Mira Cake House lebih lembap berbanding Dayang Salhah. Ikut selera masing-masing.
Ada bermacam-macam nama bagi variasi kek lapis masing-masing, ada Aaron Aziz, Menuju Puncak (AF la tu..kikiki), Ngap Sayot, Harimau Malaya, Sayang Sarawak, Datuk K, Ariana Rose, Ombak Rindu, 1Malaysia dan Tunku Abdul Rahman.

Paling best sebab kita boleh rasa setiap kek lapis tersebut. Biasanya bekas uji rasa diletakkan di kaunter pembayaran.
Bagi Bapak, Dayang Salhah lebih teratur sebab melabel setiap jenis kek lapis yang memudahkan kita melakukan pembelian kek yang sesuai dengan tekak kita.

Kakitangan Dayang Salhah juga lebih mesra pelanggan berbanding Mira Cake House yang acuh tak acuh sahaja menjawab pertanyaan dan permintaan kita. Dayang Salhah juga menawarkan perkhidmatan menghantar kek lapis yang dipesan di hotel secara percuma.
Hari itu  tidak beli apa-apa pun kerana kami merancang untuk datang semula pada hari terakhir di Kuching. Namun dalam kepala, sudah ada variasi kek lapis yang hendak di beli nanti.

Selepas itu, kami menaiki semula bot penambang untuk menyusuri Sungai Sarawak. Mulanya memang dalam perancangan, kami hendak menyusur sungai tersebut pada waktu hampir senja, orang kata cantik pemandangan.
Tapi ayah mertua berpendapat alang-alang sudah sampai, baik diteruskan sahaja. Lagi siang, terang lagi nampak macam-macam.

Pada mulanya pakcik bot penambang itu minta RM15 satu kepala = RM90  tetapi selepas tawar-menawar tambang menjadi RM50 sahaja. Perjalanan memakan masa lebih kurang sejam.
Sepanjang perjalanan, kami nampak pelbagai bangunan di kiri-kanan tebing sungai seperti DUN Sarawak, Kediaman Rasmi TYT Sarawak, Fort  Margherita dan Masjid Bahagian Kuching.
Terdapat juga jambatan penjalan kaki ke DUN Sarawak yang sedang dalam pembinaan. Katanya ia berbentuk bengkok seperti S. Mungkin bagi membolehkan bot dan kapal persiaran melalui bawahnya.

Secara umumnya Kuching Selatan banyak didiami masyarakat Cina manakala Kuching Utara atau Petra Jaya pula diduduki masyarakat Melayu dan peribumi.

Angin sayup-sayup sepanjang perjalanan membuatkan Khalish, Ilhan, Orang Rumah Bapak dan  mak mertua tertidur di dalam bot..hihihi.

Pakcik bot itu beritahu kalau kena musim, Sungai Sarawak banyak udang. Selain itu, sungai tersebut juga banyak ikan patin tetapi penduduk setempat tak berapa minat. Tak tahu pula banyak patin spesies apa yang ada di Sungai Sarawak itu..
Apabila diberitahu buaya pun ada, Bapak terus mengangkat tangan yang gemar benar mencelup-celup di sungai terbabit..huhuhu..

7 comments:

  1. Masa anak saya buat site visit di Serawak sempat dia bawa balik kuih lapis. memang bagai yang Bapak katakan...

    ReplyDelete
  2. Serawak memang sinonom dengan kek lapis dan mee kolok...cakap pasal mee kolok...dah lama tak makan....huhuhu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bapak pun mengidam makan mee kolok lagi..huhu

      Delete
  3. Saya tak pernah sampai ke Sarawak lagi. Teringinnya nak ke sana.

    ReplyDelete
    Replies
    1. insyaallah, semoga dimurahkan rezeki..

      Delete
  4. Terima kasih atas kunjungan yang gembira di bumi kenyalang... mungkin tidak segah kepesatan pembangunan dikuala lumpur namun sarawak atau kuching punya keunikannya sendiri.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bapak teringin kembali ke Kuching suatu hari nanti..

      Delete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails