Salah satu janji Bapak kepada Orang Rumah Bapak sebelum kami berkahwin ialah beliau diberi pelepasan 4 hari setahun daripada memasak dan Bapak akan mengambil alih tugas itu pada hari tersebut.
Hari berkenaan ialah ulang tahun kelahirannya, ulang tahun perkahwinanan, ulang tahun perkenalan dan Hari Ibu.
Sejujurnya setelah hampir dua tahun berumahtangga, memang Orang Rumah Bapak mendapat pelepasan memasak pada hari-hari berikut, namun bab Bapak memasak tu jarang dipatuhi...heheh...
Bapak gunakan taktik mengajak makan di luar dan biasanya Orang Rumah Bapak akan 'terliur' dengan tawaran tersebut...heheh...
Kali terakhir Bapak memasak ialah ketika mengajar Orang Rumah Bapak memasak Spageti Bolognese semasa awal perkahwinan kami dulu...hehe...
Bagaimanapun pada ulang tahun kelahiran Orang Rumah Bapak pada 19 Mei lalu, cubaan untuk terus 'memperdaya' beliau gagal dan janji itu telah dituntut.
Begitupun oleh kerana masih mengalami sakit bahu, Bapak diberi pelepasan daripada menyediakan sarapan dan makanan tengah hari.
Orang Rumah Bapak memberi syarat mahu masakan ala barat untuk makan malam hari itu...
Puas Bapak fikir, akhirnya Orang Rumah Bapak tunjukkan resepi Penne Goreng yang terkandung dalam buku Senangnya Memasak...Makanan Barat tulisan Chef Hanieliza semasa kami mengunjungi toko buku, MPH.
Bapak tersenyum sebab senang sangat, baca resepi sepintas lalu, beli barangan basah di pasar raya dan selepas Maghrib mula memasak.
Air pula Bapak campurkan buahan dalam tin, susu cair, air soda dan ais. Nama air itu Bapak dah lupa tapi belajar dengan teman serumah masa bujang dulu.
Orang Rumah Bapak tersengih-sengih makan penne goreng dan minum air itu. Tapi Bapak rasa cam ada kurang. Tengok balik buku resepi itu, baru perasan terlupa taruh lada hitam, tak perasan pula tadi, baru tukar ka...heheheh
aikkk 4 kali je setahun...
ReplyDeletewat la sekali setiap bulan.....
dpt r 12 kali....
heheheheheh
sy pon selalu dpt pelepasan camtu...
tp bukan suami yg masak...
tp tkg masak kt kedai... hehehehehheh
hehehe, mama aiman dalam seminggu mesti ada 'pelepasan' punya, tatau lah berapa kali setahun. Alasan dia, dah saya suka masak sebab boleh ilangkan stress...
ReplyDeleteCik Bedah,
ReplyDeletekalu pelepasan memasak & makan kedai tu memang selalu...jgn kan sebulan sekali, tiap2 minggu pun ada..hhhee..
4 kali setahun ni Bapak memasak sarapan, tengah hari & malam tuk keluarga...heheh...
Abu Aiman,
ReplyDeleteBapak dulu memang suka memasak tapi bila dah kawin, banyak manja lah....heheh...