Translate

Sahabat Bapak

Sunday, March 28, 2010

Earth Hour edisi Ipoh

Semalam adalah sambutan Earth Hour.

Bapak berpusing-pusing di sekitar bandar raya Ipoh pada malam itu untuk melihat suasana. Pusat bandar raya Ipoh secara asasnya terbahagi kepada Pekan Lama dan Pekan Baru yang dipisahkan dengan Sungai Kinta.

Suasana Pekan Baru pada malam itu seperti biasa bermandikan cahaja bukan sahaja dengan lampu jalan malah lampu neon. Namun di Pekan Lama pula, suasana sebaliknya, semua semua lampu jalan dan beberapa bangunan dipadamkan selama sejam.
Kereta yang dipandu Bapak kembali disirami cahaya apabila memasuki Lebuh raya Utara-Selatan. (mungkin sebab keselamatan lampu limpah perlu sentiasa dibuka). Bapak keluar di susur keluar Jelapang dan menuju ke rumah. Sampai di rumah, suasana gelap walaupun kebanyakan rumah jiran cerah.

Orang Rumah Bapak memang penyokong kuat kempen Earth Hour. Bapak masih ingat pada tahun lepas, kami terpaksa makan malam yang antara lauknya, ikan siakap tiga rasa dengan bertemankan cahaya lilin...
Bagi Orang Rumah Bapak semua lampu perlu ditutup tapi televisyen tak boleh...faham-faham sahaja rancangan apa yang disiarkan pada sekitar 8.30 hingga 9.30 malam pada setiap Sabtu sekarang ni....heheheh

Pada mulanya Khalish menoleh ke kiri ke kanan melihat suasana rumah yang suram dan samar-samar. Tapi dia bayi yang berani, keadaan itu tidak mematahkan semangatnya untuk terus berlatih berdiri. Objek yang biasa menjadi menjadi tempat Khalish berpaut ialah badan ayah dan ibunya.

Kami 'dipaksa' berbaring untuk memudahkan dia berpaut lalu berdiri. Sejak akhir-akhir ini Khalish yang berusia 10 bulan semakin berani, dia akan melepaskan badan setelah dapat berdiri.

Kononnya boleh berdiri tegak tanpa sebarang bantuan. Apa lagi hampir tumbanglah dia ke belakang, Selalunya Orang Rumah Bapak akan menjerit dan Bapak akan menyambutnya cepat-cepat.

Tulang belakang Khalish masih lembut nak! Bahaya buat aksi macam tu... Dan macam biasa Khalish memberi respons terhadap pesanan kami dengan gelak-tawa....

p/s : tahniah kepada pengurusan sebuah taman tema air di bandar raya ini yang menganjurkan program sempena Earth Hour semalam....

7 comments:

  1. candle light dinner gitu..aww..hehe

    ReplyDelete
  2. yesss... bole geng ngan org umah bapak, kt pun penyokong kuat... hehehe... pesan kat Khalish - practise make perfect - usaha lagi... hehehe bole paham ker?

    ReplyDelete
  3. Dulu kalau outing dari asrama....selalu jalan kaki menyeberangi Sg Kinta tu...dari Pekan lama nak ke Pekan Baru....

    ReplyDelete
  4. Wan,

    bukan selalu dpt candle light dinner cam tu...hehehe

    ReplyDelete
  5. Kak Eja,

    Khalish memang x pernah kenal putus asa...heheh

    ReplyDelete
  6. ckLah,

    seronok baca & dengar kenangan dulu-dulu, boleh round satu Ipoh jalan kaki jer. dari medan kidd ker yit foong selamba je jalan kaki....

    sekarang ni dari opis nak ke masjid negeri yang satu jalan pun naik kereta...hehehe

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails