Translate

Sahabat Bapak

Monday, December 22, 2014

Kuching oh kucing

Alhamdulillah hajat untuk membawa ayah dan mak mertua berjalan-jalan ke Kuching, Sarawak akhirnya tercapai awal bulan ini.

Cadangan itu sudah tertangguh selama dua tahun kerana pada tahun, 2012, Bapak terpaksa bercuti lama gara-gara buku lali patah manakala tahun lalu pula anak-anak Bapak terutama Khalish asyik keluar-masuk hospital...
Rezeki itu tiba pada akhir tahun ini. Kami terbang ke Kuching dengan menggunakan perkhidmatan MAS. Ini pengalaman pertama Khalish dan Ilhan menaiki kapal terbang.

Punya teruja tetapi sepanjang penerbangan sejam 45 minit itu dihabiskan oleh dua beradik itu tersebut tidur. Yelah, sewaktu penerbangan pergi, mereka sudah dikejutkan pada pukul 5 pagi dan subuh-subuh kami sudah berada di KLIA bagi mengejar penerbangan pukul 8.05 pagi.

Sewaktu pulang pula, penerbangan yang dijadualkan pukul 4.25 petang terpaksa ditunda kepada pukul 6 petang gara-gara masalah cuaca. Tersadai hampir dua jam di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuching.
Sepanjang percutian 3 hari 2 malam di Kuching, kami menginap di Hotel Avira Gateway. Kami memilih apartmen yang mempunyai dua bilik yang lengkap dengan kemudahan mesih basuh dan dapur.

Antara lokasi yang kami lawat :

a) Tugu kucing
Kalau tak silap Bapak, terdapat tiga tugu kucing di bandar raya Kuching Selatan.

Kami bergambar tugu kucing yang terdapat di persimpangan Jalan Greebhill dan Jalan Padungan. Memang tak sah  menjejakkan kaki ke  Kuching tanpa berposing dengan tugu kucing sebagai bukti...hehehe..

a) menyusuri Sungai Sarawak
Ada tiga pengangkutan  untuk menyusuri Sungai Sarawak iaitu  kapal persiaran, teksi air dan bot penambang.

Kami memilih bot penambang, enam orang iaitu empat dewasa dan dua kanak-kanak dikenakan caj RM50.

b) Kedai kek lapis Dayang Salhah dan Mira Cake House
Ada banyak pengusaha kek lapis di Kampung Boyan dan Kampung Gersik tetapi kami terpengaruh dengan saranan di media sosial untuk memilih di dua kedai paling popular iaitu Mira Cake House dan Dayang Salhah.

c) Main Bazaar
Deretan kedai yang menjual barang cederamata untuk dibawa pulang sebagai ole-ole.  Kena rajin survey kerana walaupun menjual barangan  yang sama, harga berbeza mengikut kedai.

d) Pantai Damai
Terletak berhadapan Kampung Budaya Sarawak.  Berlatar Gunung Santubong, pasir pantainya lebar walaupun ketika air pasang.

Dari jauh nampak sebuah kapal karam yang sengit sebelah namun masih belum dapat ditunda sehingga kini.

e) Kampung Budaya Sarawak
Dikenali sebagai muzium hidup kerana menempatkan kediaman dan memaparkan cara hidup enam suku kaum utama di Sarawak.

Lawatan berakhir dengan persembahan kebudayaan dan  menikmati makanan tempatan yang disediakan di dalam bekas buluh di kafe berhampiran.

f) Masjid Jamek Negeri Sarawak
Masjid negeri Kuching yang terletak di Kuching Utara. Kami berkesempatan menunaikan solat jamak dan qasar Zuhur dan Asar di masjid ini.

g) Muzium Kucing
Ia merupakan sebuah galeri di Dewan Bandaraya Kuching Utara yang khusus tentang haiwan kucing.

Koleksinya amat lengkap dan antara galeri inisiatif PBT terbaik yang pernah Bapak lawati setakat ini. Kemasukan percuma tetapi caj membawa telefon bimbit untuk mengambil gambar dikenakan RM3.

h) Kompleks Kubah Ria
Kompeks yang menempatkan pasar basah dan kering. Kami membeli ikan terubok masin, pes bubur pedas dan laksa sarawak, sagu linut, kebaloi, beras bario, mee kolok dan lada hitam serta lada putih di sini.

i) India Street
Lokasi Orang Rumah Bapak dan mak mertua memborong kain ela bercorak pua kumbu. Katanya sebagai untuk membuat baju bagi sambutan hari raya. Lama lagi tu, tak pasti pula yang dimaksudkan Aidilfitri atau Raya (Tahun Baru) Cina...hehehe



No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails