Translate

Sahabat Bapak

Monday, September 23, 2013

Pekena Laksa Beras Kak Su Kuala Perlis

Hampir setiap negeri di Malaysia mempunyai versi laksanya tersendiri. Biasanya kelainan terletak pada penyediaan dan rasa kuah. Ada laksa yang diperbuat daripada beras, gandum malah ada yang menggunakan spagetti seperti laksa Johor.
Kunjungan di Kuala Perlis tempoh hari, kami mencari restoran Laksa Beras Kak Su untuk merasai laksa Kuala Perlis.

Walaupun carian di internet memberitahu petunjuknya Maybank Kuala Perlis tapi Bapak tak perasan langsung cawangan bank itu semasa berlegar-legar di pekan tersebut yang mengamalkan aliran trafik sehala.
Nasib baik ada papan tanda besar di persimpangan masuk nak ke restoran berkenaan yang terletak di deretan rumah kedai yang tak semuanya berpenghuni.

Laksa Kak Su diperbuat daripada beras dan kuahnya pekat seperti mengandungi santan.Kisaran ikannya juga begitu halus. Enak dimakan bersama hirisan cili padi.

Di restoran itu juga, pelanggan didedahkan cara orang Perlis menikmati laksa iaitu dimakan bersama pulut udang dan spera.
Spera itu seperti karipap tetapi intinya sambal kelapa. Kedua-kedua kuih itu  biasanya direndam di dalam kuah laksa sebelum di makan bersama-sama laksa.

Kicap juga disediakan kerana dikhabarkan sebilangan orang Indera Kayangan ini makan laksa taruh kicap.

Sepinggan laksa biasa berharga RM3 sementara pulut udang dan spera dijual pada harga 30 sen sebiji.

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails